Beeldhouwkunst van de 20ste eeuw: van Picasso tot Christo

In by A. Hoesen


Evenement gegevens

Dit evenement vindt plaats van 19 juni 2017 tot en met 29 januari 2018. De eerstvolgende keer is op 28 augustus 2017 16:00

  • Locatie: Wijkcentrum Het Dok
  • Categorieën:
  • Toekomstige data:

Beeldhouwkunst van de 20ste eeuw: van Picasso tot Christo
Leer de verschillende stijlen herkennen en oefen het analyseren van beeldhouwwerken.   In deze cursus behandelen we het overzicht van de westerse beeldhouwkunst, vanaf het kubisme tot ongeveer 1970 en zullen dat vergelijken met de ontwikkelingen in de schilderkunst.

Eeuwenlang schiepen westerse beeldhouwers hun beelden naar het voorbeeld van de klassieke oudheid met technieken als hakken, modelleren, gieten en materialen als steen, brons, keramiek en hout. Het ging om figuratieve beeldhouwkunst die was gebaseerd op de nabootsing van de zichtbare werkelijkheid.  Aan het begin van de twintigste eeuw werd met die traditie gebroken en ontstond de abstracte sculptuur. Tegelijkertijd bleven klassiek georiënteerde beeldhouwers bestaan.  In de loop van de twintigste eeuw zetten de vernieuwingen zich voort en werd de ruimte op spectaculaire manieren veroverd, zoals met beweging, licht, installaties, environments, primary structures en land-art. Er werd een enorm scala aan nieuwe onderwerpen, technieken, materialen, werkmethodes en uitdrukkingswijzen aan de beeldhouwkunst toegevoegd en een compleet nieuwe vormentaal geboren. De beeldhouwer verlegde de grenzen van traditionele technieken en compositieprincipes met o.a. lassen, constructies van verschillende materialen, collages, readymades, arrangeren en groeperen.

Aan de hand van het werk van onder andere André, Archipenko, Arp, Bladen, Boccioni, Calder, Christo, Duchamp-Villon, Flavin, Giacometti, Goeritz, Gonzalez, Hesse, Judd, Kienholz, Lipchitz, Modigliani, Morris, Nevelson, Newman, Oldenburg, Picasso, Niki de Saint Phalle, Segal, Smithson, Tinguely, Wotruba en Zadkine worden kubisme, futurisme, dadaïsme, surrealisme, kinetische kunst, existentiële kunst, abstract expressionisme, proceskunst, pop art, minimalisme, performance, assemblages, environments, primary structures en land-art behandeld.

 

Lesdatum Dinsdagmiddag 19 september 2017 (vervolg 26-9, 3-10, 10-10, 17-10, 7-11, 14-11, 21,11, 28-11, 5-12, 12-12, 19-12, 16-1, 23-1, 30-1)  Tijdstip 16.00-18.00 uur Aantal lessen 15 (lezingen) Kosten € 330 Docent Miranda van Gelderen, kunsthistorica Benodigdheden cursusmateriaal zijn hand-outs Aanbevolen literatuur  Aanbevolen literatuur:  Duby, G. and Jean-Luc Daval (eds)., Sculpture: From Antiquity to the Present Day, Januari 2013. Druk 1. Uitgever Taschen. Prijs E 29,99  (zelf aanschaffen) Opgave Bij de docent: eimvangelderen@home.nl