Filmhuis 26 april “La Vita a bella”

In by A. Hoesen


Evenementgegevens


FILMHUIS LEWENBORG

Op donderdag 26 april 2018 staat in het FHL de film “La vita e bella” uit 1997 ( 2 uur)  van Roberto Begnini op het programma. Dit in verband met het feit dat enkele dagen later de jaarlijkse dodenherdenking en de viering van Bevrijdingsdag zullen plaatsvinden. Het gaat hier namelijk om een film die ons – zoals overigens veel meer films –  terugvoert naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog, maar op een manier die daarvoor nog nooit was gebruikt en die zo bijzonder is dat iemand die deze film al eens gezien heeft er – waarschijnlijk – geen moeite mee heeft dat nog eens te doen!  Zeker niet in de setting die we in het Dok inmiddels zo goed kennen: een geringe entreeprijs, gratis koffie en thee en een belangstellend publiek van 60 mensen (of meer!) met wie je in de pauze of na afloop prima over de film in gesprek kunt komen!

Kort samenvattend is deze film in zijn aanpak zo uniek omdat een vader Guido – gespeeld door de regisseur Roberto Begnini zelf –  die door de gebeurtenissen gescheiden is van zijn vrouw Dora samen met zijn vijfjarige zoontje opgesloten zit  in een concentratiekamp en de onbegrijpelijke en gruwelijke gebeurtenissen aan Giosue  als een moeilijk spel presenteert, waarin gevangenen eigenlijk spelers zijn die allemaal meedoen voor een hoofdprijs! Als Giosue zich goed aan alle regels houdt, krijgt hij daarvoor punten en als hij uiteindelijk duizend punten heeft verzameld zal hij een tank winnen! De vader stelt alles in het werk om de schijn van dit spel op te houden en voor Giosue het verblijf in het kamp zo aangenaam mogelijk te maken. Hij vertelt aan de jongen dat de bewakers gemeen zijn, omdat ze de tank het liefst voor zichzelf willen houden en dat alle andere kinderen zich verstopt hebben om het spel te kunnen winnen en dat hij dat daarom ook moet doen. En ook steeds dat hij op koers ligt om de winnaar van het spel te worden!

Door deze aanpak wordt natuurlijk het contrast tussen werkelijkheid en fantasie in de beleving van de toeschouwer maximaal uitvergroot en het is zonneklaar dat de vader deze voorstelling van zaken uiteindelijk niet vol zal kunnen houden! Maar dan zijn we inmiddels al zo ver in de film gevorderd dat we ons de beleving van Giosue hebben eigen gemaakt en inderdaad in het idee van een concentratiekamp waarin onder de mensen die zich daar bevinden een spannend spel wordt gespeeld zijn meegegaan en des te harder worden geraakt als er aan die schijnwereld een eind komt! Dat einde komt dus als een langverwachte klap die echter verzacht wordt door het feit dat Guido een uitermate liefdevol offer gebracht blijkt te hebben …! Om te kunnen begrijpen waarom dat het geval is hopen we dat U naar onze wijkbios zult komen!

Deze film kreeg tijdens de Oscars in 1998 de prijs voor de beste buitenlandse film en de beste filmmuziek, maar veel bekender is het feit dat Roberto Begnini werd onderscheiden met de prijs voor de beste acteur: toen dit op het toneel bekend werd gemaakt liep hij uitgelaten over de ruggen van de stoelen in de zaal naar voren om de prijs in ontvangst te nemen!

U bent van harte welkom in onze wijkbios, een verworvenheid waarvoor de mensen van Golvend Lewenborg lang hebben geijverd en die inmiddels niet meer weg te denken is! Dit is inmiddels namelijk al de 17e film die we gaan vertonen!

 

De volgende film is “Elle” van Paul Verhoeven op WOENSDAG 23 mei!