Filmhuis Lewenborg 22 februari

In by A. Hoesen


Evenementgegevens


Op donderdag 22 februari om 20.00 uur draait in het Filmhuis Lewenborg in Het Dok de film Beyond Sleep (2016) van Boudewijn Koole.

Het gaat hier om de verfilming van de door veel lezers en literatuurcritici als onverfilmbaar beschouwde roman Nooit Meer Slapen van W.F. Hermans uit 1966. Inderdaad: precies vijftig jaar geleden! De hoofdrol wordt gespeeld door Reinout Scholten van Aschat die we in onze bios al eerder gezien hebben in Publieke Werken en De Helleveeg! De voertaal in de film is Engels omdat de andere rollen door Noorse acteurs worden gespeeld en de film op die manier  een grotere internationale release kon krijgen. Het was de openingsfilm op het Internationaal Filmfestival Rotterdam en heeft –zoals U dit seizoen kunt verwachten – geen Oscar gewonnen!

De verfilming wordt algemeen als heel geslaagd gezien, omdat Koole in staat is geweest de innerlijke voorstellingen van de hoofdpersoon Alfred Issendorf in beelden te vangen. Het camerawerk van Melle van Essen speelt hierbij een grote rol. Alfred is een onzekere en tegelijk ambitieuze geologiestudent die in Noorwegen op een trektocht bewijzen hoopt te vinden van meteorietinslagen. Hij treedt daarmee in het voetspoor van zijn vader die jaren eerder tijdens een vergelijkbare tocht is overleden. Hij voelt zich echter de mindere van de anderen, ervaart de natuur als nietsontziend, gaat gebukt onder verwachtingen die op hem drukken en vindt de ontberingen tijdens de tocht loodzwaar, omdat hij veel minder getraind is dan de anderen. Ook heeft hij op onverwachte ogenblikken last van paranoia en wordt verrast door een mogelijke vriendschap, die hij niet heeft zien aankomen. En bovendien wordt hij voortdurend belaagd door zoemende muggen…!

Of je het boek van Hermans nu gelezen hebt of niet en wel of niet gek bent op Scandinavische landschappen, deze film trekt je onwillekeurig, maar heel gestaag Alfreds wereld -of moeten we zeggen-  landschap in!

De voorstelling laat nog even op zich wachten – Life of Pi is inmiddels in januari  geweest – maar net als altijd bent u van harte welkom: de koffie en thee staan klaar en wij zijn benieuwd naar uw reacties!

Vergeet u tenslotte niet een suggestie te doen voor de film waarmee we in juni dit seizoen gaan besluiten: de rode doos bij de kassa is nog lang niet vol!

 

Uw programmeurs.