Filmhuis Lewenborg donderdag 21 december

In by A. Hoesen


Evenementgegevens


Filmhuis Lewenborg presenteert:

Op DONDERDAG 21 december om 20.00 uur draait het Filmhuis Lewenborg de laatste film van het jaar 2017.

Dat is – zo vlak voor Kerst – een film, waarin religie, persoonlijke overtuiging en gewoon menselijkheid een grote rol spelen. Het gaat om de film DES HOMMES ET DES DIEUX (2010) van de Franse regisseur Xavier Beauvois. Deze film was in 2011 een groot  succes in Frankrijk en België en was ook de inzending voor de Oscars. De Oscar won hij niet, maar wel kreeg hij de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes!

Het verhaal van de film speelt zich halverwege de jaren 90 af in de Maghreb, het gebergte in Algerije waar zich al sinds jaar en dag een cisterciënzer klooster bevindt, waar acht Franse monniken verblijven. Ze leven in een vreedzame relatie met hun islamitische omgeving en vervullen in sociaal opzicht een stabiliserende rol in het gebied.

Totdat ook hier terreur en geweld de regio steeds meer beginnen te beheersen. Fundamentalisten vermoorden een aantal buitenlandse arbeiders en dan beginnen de monniken zich af te vragen of ze wel op hun post zouden moeten en kunnen blijven. Ze hebben hun twijfels, maar na uitvoerige discussies besluiten ze te blijven, ook omdat ze dan aan gewonden medische hulp kunnen blijven verlenen.

Deze film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal uit 1996, een tijd ruim voordat de twee godsdiensten waar het hier om gaat zo onverzoenlijk als tegenwoordig tegenover elkaar kwamen te staan. Bovendien stamt hij uit 2010, dus voordat de gevolgen van de Arabische Lente in de landen in het Noorden van Afrika niet alleen voor die landen zelf, maar voor de hele wereld duidelijk zouden worden. In meerdere opzichten is deze film daarom bijna actueler dan ooit!

Indrukwekkend is vooral de manier waarop de regisseur de monniken ieder voor zich tot een persoonlijk besluit laat komen: blijven of niet! Het leidt uiteindelijk tot een slotscene die lijkt gebaseerd lijkt op het Laatste Avondmaal en waarin de muziek van Tsjaikovski´s  Zwanenmeer weerklinkt. Onvergetelijk!

Tot slot: behalve de gratis koffie en thee die Golvend Lewenborg u aanbiedt krijgt u als blijk van waardering voor de sociale functie van het FHL een snack aangeboden door cafetaria De Smulcorner! Geniet er maar van! We wensen iedereen een goede kersttijd, een goede jaarwisseling en een gelukkig 2018!

 

Uw programmeurs

 

Donderdag 21 decmber 2017
Des Hommers et des Dieux

Zaal open : 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 0,50 incl. een kopje koffie/ thee
Locatie: Wijkcentrum Het Dok, Kajuit 4 Groningen