Filmhuis Lewenborg presenteert: Malena

In by A. Hoesen


Evenementgegevens


FILMHUIS LEWENBORG 2018 – 2019 met het thema “Staalkaart Europa”

Op donderdag 26 september om 20.00 uur opent Uw eigenwijkste(!) filmtheater het derde seizoen in zijn bestaan onder de vleugels van Golvend Lewenborg met de Italiaanse film Malena van Giuseppe Tornatore uit 2000!
Zoals U wellicht weet maken we met ons filmhuis dit seizoen een tournee door allerlei landen in Europa en laten U films zien die daar inmiddels de status van “moderne klassiekers” hebben behaald. En deze film kan met recht als voorbeeld dienen wat we met dit begrip proberen te omschrijven: hij is door zijn gegeven en de uitwerking daarvan onvergetelijk!
De film heeft twee hoofdpersonen die in de loop van het verhaal een steeds onuitwisbaardere indruk op de toeschouwer maken: aan de ene kant is dat Malena Scordia, de vrouw van een plaatselijke soldaat die door haar schoonheid en de manier waarop ze die ten toon spreidt een verpletterende indruk maakt op in de eerste plaats het mannelijk deel van de bevolking uit het kustplaatsje waar de handeling zich afspeelt! Deze rol wordt gespeeld door Monica Belluci, die daarmee haar naam en faam vestigde. De andere hoofdpersoon is een 12- jarige jongen Renato Amoroso die letterlijk zijn ogen niet van haar af kan houden en min of meer van afstand alles wat er met haar in de loop van de tijd gebeurt op de voet volgt.
In het leven van Renato gebeuren aan het begin van de film maar liefst drie dingen tegelijk en allemaal zijn ze voor hem van het grootste belang: op die dag in 1941 trekt Italië ten strijde in de oorlog, hij krijgt een fiets en ziet Malena het dorp binnenlopen die zich bij haar man wil voegen. Deze wordt onmiddellijk daarna als soldaat opgeroepen en verdwijnt dus uit het dorp. Vanaf dat moment is Malena als buitenstaander overgeleverd aan de blikken én de oordelen van zowel de mannen als de vrouwen daar in het niet erg vooruitstrevende zuiden van Italië! Het is dan al meteen al duidelijk dat Malena zich in een uitermate eenzame en geïsoleerde positie bevindt met aan de ene kant de mannen met hun begerige blikken en aan de andere kant de om die reden jaloerse vrouwen! Renato werpt zich op als haar beschermer, maar de vraag in de film is of hij als jonge jongen sterk genoeg is om die rol te kunnen spelen …! Het antwoord laat zich raden, maar dan zit U hopelijk inmiddels als toeschouwer al in onze bios!
Giuseppe Tornatore komt uit Sicilië en heeft met de film Nuovo Cinema Paradiso uit 1988 de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film gewonnen en deze film kreeg twee Oscars: die voor het beste camerawerk en die voor de beste originele muziek (van Ennio Morricone!).
De setting in onze bios in onveranderd: de entree is laag, de koffie en thee zijn gratis, er is plaats genoeg, je kunt er samen met iemand heen of daar iemand uit de wijk treffen en je kunt na afloop je mening ten beste geven! Met andere woorden: wat let U? U bent van harte welkom, zeker en ook als U nog nooit eerder bij ons een film gezien heeft! Bovendien krijgt iedere toeschouwer bij elke voorstelling de gelegenheid een titel in te dienen van een film, die hij of zij graag als laatste van het seizoen zou willen zien: de film met de meeste stemmen wordt vertoond!

Uw programmeurs