Filmhuis Lewenborg presenteert: “Een man die Ove heet”

In by A. Hoesen


Evenementgegevens


FILMHUIS LEWENBORG 2018 – 2019 met het thema “Staalkaart Europa”

 

Op woensdag 31 oktober vertoont het Filmhuis van de wijk Lewenborg om 20.00 uur in de Grote Zaal van wijkcentrum Het Dok de tweede film van het lopende seizoen: Een man die Ove heet (2015) van de Zweedse regisseur Hannes Holm.

Het gaat hier om de verfilming van het uiterst succesvolle gelijknamige boek van Fredrik Backman uit 2012, waarin de hoofdpersoon, de  knorrige en humeurige 59-jarige Ove, in de loop van het verhaal  veel meer zin in het leven krijgt dan we in het begin van hem te zien krijgen.

Ove was samen met zijn  inmiddels overleden vrouw Sonja, die erg positief van aard was,  één van de eerste bewoners van de wijk waar hij nu nog steeds woont. Hij was vanaf het begin voorzitter van de vereniging van eigenaren van het appartementencomplex, maar op een gegeven moment is hij niet meer herkozen. Door deze gebeurtenissen is hij behoorlijk depressief geraakt. Toch oefent hij nog steeds als een soort wijkopzichter toezicht uit op het doen en laten van zijn buren en wijkgenoten. Dat doet hij vaak nogal bot en zonder veel uitleg, maar het begin van de verandering ten goede vindt plaats op de dag zijn nieuwe overbuurvrouw met haar auto achteruit rijdt en daarbij zijn brievenbus meeneemt.

Zij is duidelijk niet uit Zweden afkomstig, heeft een man en een dochtertje en is zwanger van haar tweede kind. Natuurlijk had dit op een geweldige ruzie uit kunnen draaien, maar dat gebeurt niet en  uiteindelijk blijkt dit ongelukje zelfs Ove’s “redding”! Waarom dat zo is verklappen we hier echter niet, want dat zou een geweldige spoiler zijn! We zeggen er alleen over dat hij telkens weer door haar op een ongeschikt ogenblik gestoord wordt …!

Deze film kan men zeker als een “feelgood”-movie karakteriseren, maar dat is hij dan wel tegen de achtergrond van een depressief iemand, die te maken krijgt met nieuwe buren “met een migratieachtergrond”. Deze film illustreert op een luchtige manier hoe mensen uit verschillende culturen die bij elkaar in de buurt (moeten) gaan wonen de problemen die dat met zich meebrengt kunnen oplossen. Dat was destijds ook de reden van het grote succes van deze film in Zweden en daarbuiten.

Kortom: komt U gewoon kijken om zich van de juistheid van deze inleiding te overtuigen of –veel belangrijker!- met veel andere filmliefhebbers uit uw eigen wijk een mooie film te zien! De koffie en thee staan weer klaar en bij de ingang leggen wij een rode loper voor u uit! Tenslotte zijn we blij met alle suggesties voor de laatste film van dit seizoen: stop de  titel van “Uw” film in de gleuf van de rode doos bij de ingang: wie weet kiezen we die!

 

Uw programmeurs