Naast de organisaties die in Het Dok zijn gevestigd, zijn nog zeer veel andere organisaties actief in de wijk Lewenborg en Ruischerbug. Zij zetten zich in voor de wijk en haar bewoners.

Hieronder een overzicht van de verschillende organisaties:

(Klik op een onderdeel voor meer informatie)

De Oude Bieb is een laagdrempelige sociale ontmoetingsplaats in Lewenborg waar een aantal activiteiten aangeboden worden voor de minima in de wijk. Mensen kunnen hier ook gewoon binnenlopen voor een kopje koffie of thee en met elkaar in gesprek gaan over wat hen bezighoudt. Deze activiteiten zijn gratis maar bezoekers en deelnemers kunnen wel een vrijwillige bijdrage doneren voor de koffie/thee en aangeboden activiteiten.
Je kunt er ontmoeten, een praatje maken, een bakje koffie of thee drinken, meedoen aan activiteiten, zelf iets organiseren, anderen helpen, advies inwinnen of geven. Iedereen met welke achtergrond dan ook is welkom in De Oude Bieb.
Vanuit de gedachte dat iedereen een talent heeft dat benut kan worden om jezelf en anderen verder te helpen. De Oude Bieb is laagdrempelig en open en kan net dat steuntje in de rug zijn of een prettig duwtje in de goede richting geven. Er is ruimte voor kleine en grote ideeën.

Ontdek je talent, help jezelf, help een ander

De activiteiten die bij ons worden aangeboden zijn, vanuit de doelstelling en de opdracht van De Oude Bieb gezien, vooral bedoeld voor de minima. Maar ook wanneer u niet tot de minima behoort bent u uiteraard van harte welkom bij ons! De Oude Bieb is voor alles een laagdrempelige ontmoetingsplaats in de wijk Lewenborg!

Adres
Midscheeps 3
9733 AZ Groningen
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00-16.00 uur

http://www.vlindertuinlewenborg.nl

De Vlindertuin in Lewenborg is een groen pareltje in de wijk. De tuin telt ruim 200 soorten planten. Een deel daarvan trekt veel vlinders aan, maar ook andere insecten. We hebben reeds 18 soorten vlinders gesignaleerd, zoals Koolwitje, Atalanta en Gehakkelde Aurelia, maar ook wat minder voorkomende vlinders zoals het Oranjetipje en de Kolibrievlinder. De tuin wordt geheel door vrijwilligers gerund en onderhouden. Behalve buurtgenoten, weten steeds meer Groningers en anderen uit binnen- en buitenland de Vlindertuin te vinden.

Jaarlijks worden er veel activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, wandelingen, workshop nachtvlinders, workshop macrofotografie, vlindertelling, NLDoetdagen en Burendagen. Verder zijn er plannen voor een openluchttheater.

Op dinsdags en vrijdags van 10.00 tot 15.00 uur wordt er door vrijwilligers in de tuin gewerkt. U bent van harte welkom!

De tuin is dagelijks geopend:
van 1 april t/m 30 september van 10.00 tot 20.00 uur
van 1 oktober t/m 31 maart van 10.00 tot 17.30 uur.

Beheerder/coördinator van de Vlindertuin in Lewenborg:
Bas Schoonenboom
050 5417404/06 57234871
vlindertuinlewenborg@gmail.com

Vlindertuin Lewenborg
Roer 142k (achter Het Stuurhuis)
Groningen
http://www.vlindertuinlewenborg.nl

Buurt – en Speeltuinvereniging Ruischerbrug is opgericht in 1969. In 2006 is de nieuwe speeltuin, een Deltaplanspeeltuin, geopend. Het ontwerp is van de firma Nijha. In de accommodatie worden vele activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo is er bijvoorbeeld een digituin waar computercursussen worden gegeven. Iedere zomer kunnen kinderen hutten bouwen bij BSV Ruischerbrug.

Adres
Woldweg 41
9734 AB Groningen
Tel.: 050-5419829
Email: beheerder@bsvruischerbrug.nl

Scouting De Jutters is een scoutinggroep die al sinds 1986 de wortels in de wijk Lewenborg heeft, zowel onder de jeugdleden als een groot deel van de leiders en bestuurders. Ons clubhuis ligt in het Dwarsdijkerbos, het wijkpark van Lewenborg, dat in het noord-westen grenst aan het recreatiegebied Kardinge.

Het doel van onze vereniging is het spelen van het scoutingspel waarmee een plezierige en leerzame beleving van de vrije tijd wordt geboden aan jongens en meisjes. De vorming van de persoonlijkheid en het samen spelen met leeftijdgenoten zijn hierin belangrijke kerndoelen.

Scouting De Jutters bestaat uit een hechte groep vrijwilligers die als scoutingvereniging actief is in de gehele stad Groningen, maar vooral in de wijken Lewenborg, Zilvermeer, Beijum en haar omgeving. Met de directe buren zoals het Boegbeeld (een samenwerkingsverband van het SKSG en Stichting De Zijlen) en het Alfa-College werken wij regelmatig samen door bijvoorbeeld het aanbeiden van onze expertise en ervaring op het gebied van het werken met kinderen en het organiseren van buitenactiviteiten. Een treffend voorbeeld is onze deelname aan de feestelijke opening van het kunstwerk Wal / schip interface van Jeroen Doorenweerd in het centrum van de Lewenborg. Tijdens deze opening in mei 2010 hebben onze jeugdleden een belangrijke rol in de onthulling gehad, door als piraten op vlotten te varen en als figuranten tijdens de plechtigheid te fungeren.

Scouting is in haar algemeenheid maatschappelijk betrokken en op allerlei manieren actief in wijk en stad. Dat geldt ook voor ons als Scouting De Jutters in het wijkpark van Lewenborg en ver daarbuiten.

Postadres en contact

Scouting de Jutters
Westindischekade 166
9715 TJ Groningen
info@dejutters.nl

E-mailadressen

Bestuur
voorzitter@dejutters.nl
secretaris@dejutters.nl
penningmeester@dejutters.nl
groepsbegeleider@dejutters.nl
verhuur@dejutters.nl
materiaalverhuur@dejutters.nl

Speltakken
bevers@dejutters.nl
welpen@dejutters.nl
scouts@dejutters.nl
explorers@dejutters.nl
adphylum@dejutters.nl
stam@dejutters.nl